Jeśli chcesz zamówić kapustę kiszoną, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem szeregu potraw i każdy Polak bardzo często kładzie ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które wynaleziono za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe przechowywanie żywności. Drobno poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez wiele miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy czy minerały, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli współcześnie. A trzeba podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B6, B3). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, magnezu czy kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, stąd poleca się jego konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako dodatek do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo na ogół spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub cebulką, która pasuje do dań z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i krokietów. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania jak bigos, kapuśniak czy góralska kwaśnica.
Praktycznie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach sporadycznie zakwasza się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia żywności na czas zimy. Kiszoną kapustę w dużych i niewielkich woreczkach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]