Zobacz, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Głównym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy inny kiszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Działają one także osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]