Dalsze informacje o soku z buraków kiszonych.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często pojawia się na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości minerałów oraz witamin
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne większość z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty nierzadko podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niezmiernie zdrowy, choć bardzo kwaskowaty. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy PP, E, C oraz A, a także rozmaite minerały, jak cynk, żelazo i magnez. Wiele osób może mieć trudności z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też anemikom. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – wystarczy wypijać mniej więcej jedną szklankę soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne
Sok z kiszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, który stosujemy od lat w kuchni i który pijemy także jako przekąskę. Posiada on dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega obstrukcjom, poprawia koncentrację, a jednocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek albo reumatyzmem, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeśli nie masz możliwości, żeby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, iż soki tego rodzaju trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]